Møt en kunde – Mesterbakeren

«Resultatet av prediksjonsmodellen som ble bygget av RAV traff veldig godt og vi så helt klart at dette er noe vi kan bruke»

Den 3. april 2019 dro vi til Mesterbakerens hovedkontor på Alnabru for å møte Terje Jensløkken. Han jobber i dag som leder for varestyring og analyse hos Mesterbakeren, som er REMA 1000 sin leverandør av brød og bakervarer. Med bakerier fra Kristiansand i sør til Bjerkvik i nord, baker og leverer Mesterbakeren dagsferske brød og bakervarer til alle REMA 1000 butikkene i Norge. Dette gjør de før kl. 06.00 hver dag, minst seks dager i uken. Brød er et av de absolutt viktigste produktene for oss nordmenn, det er derfor nødvendig med en ekstrem ferskhet.

Varestyrerne

I 6-7 år har Mesterbakeren hatt varestyrere som kalkulerer, planlegger og avgjør hvor mange dagsferske brød som skal ut til hver butikk. En typisk REMA 1000 butikk har omlag 30 brødsorter, i tillegg til en rekke andre varelinjer som varestyrerne også må kontrollere. Som du kanskje har forstått, er ikke dette en lett jobb. Salget varierer med alt fra vær og sesonger til arrangementer i området og hvor i landet folk bor, de i nord foretrekker andre brødsorter enn det vi gjør i sør. Varestyrerne har derfor en meget krevende jobb, og det er her RAV kommer inn i bildet.

RAV utfordrer Mesterbakeren med nye løsninger

Mesterbakeren satt med alle de historiske dataene som varestyrerne har samlet inn de siste årene, men strevde med å treffe riktig, noe som resulterte i unødvendig matsvinn. RAV kom på banen og utfordret dem til å ta i bruk en ny prediksjonsmodell. Det var snakk om en kompleks prediksjonsmodell med maskinlæring. Terje forklarer at de i begynnelsen var skeptiske, da dette ville skape endringer i varestyrernes hverdag. Mesterbakeren og RAV ble enige om å starte et prøveprosjekt med flere korte arbeidsperioder med avsluttende workshops for å se hvor godt modellen traff.

Resultatet

«Resultatet av prediksjonsmodellen som ble bygget av RAV traff veldig godt og vi så helt klart at dette er noe vi kan bruke», forteller Terje fornøyd. De startet med simuleringer i fjor, deretter ble det kjørt pilot på tre steder i landet. Testene resulterte i at de rullet ut modellen i hele landet på dagsferske brød i fjor høst. Modellen står nå og beregner hver eneste dag, og Terje forteller at de ser at samspillet mellom modellen og varestyrerne gir gode resultater. Modellen beregner dataene ut i fra dens egen historikk og klarer derfor å plukke opp trender. Den lærer selv av hvor godt den treffer hver dag basert på historiske data. Menneskene bistår modellen med det modellen ikke selv fanger opp enda, som endringer i konkurransesituasjon, en vei som er stengt eller arrangementer som for eksempel en fotballcup eller et sykkelritt.

Samarbeidet

Når jeg spør Terje hvordan Mesterbakeren har opplevd samarbeidet med RAV forteller han oss at de fikk en trinnvis tilnærming til teknologien med et tempo de var veldig fornøyde med. RAVs ansatte bidro til at Mesterbakeren fikk nok informasjon om IT og økonomi slik at de fant en fin arbeidsform som funket for alle parter. Han forteller at denne arbeidsformen var avgjørende for at deres kunde og de ansatte skulle være fornøyde.

RAV opplever at samarbeidet med Mesterbakeren er utrolig spennende og givende. Vi vil gjerne takke Terje Jensløkken for at han ville dele deres kundehistorie med oss.

Hvis du er nysgjerrig på hvordan RAV kan hjelpe din bedrift, ta kontakt i skjemaet under.


Om forfatteren

Cathrine Thom

Lyst å lære mer om dette?

Del denne artikkelen