Cognos Analytics – stabilitet og smidighet

IBM beskriver Cognos Analytics som en løsning for brukere som trenger å lage fengslende visualiseringer og dashboards, for lederen som trenger en troverdig selvbetjent analyseløsning og for virksomheten som trenger skalerbarhet og analysestyring. En løsning du kan benytte lokalt, men også i sky.

Selv med denne beskrivelsen av løsningen, er det fortsatt mange som tror at Cognos Analytics er litt utdatert og gammeldags. Det stemmer ikke! Jeg skal begrunne hvorfor i dette blogginnlegget.

God standardrapportering i bunn

Cognos Analytics sin styrke er absolutt standardrapportering og analyse. Med løsningen kan en lage enkle analyser, men også de mest avanserte analyser. Cognos Analytics gjør det enkelt å forberede, utforske og dele data på en sikker måte. Men med nye verktøy som Power BI, Qlik og Tableau på markedet kan fokuset lett bli tatt vekk fra tradisjonell rapportering. Det er nå dashboards som er den store trenden. Tankegangen rundt dashboards har kommet inn og overdøver rapporteringsformen vi er godt kjent med, noe som lett kan resultere i at man glemmer de grunnleggende behovene for rapportering. Utfordringen med denne utviklingen er at det fortsatt er like viktig å ha tradisjonell rapportering i bunn, men fokuset på dette faller lett bort om man kun sikter seg inn mot nye trender. Grunnen til at standardrapportering er så viktig er at dataene skal tilgjengeliggjøres og distribueres til en rekke brukere, samtidig som de er sikret.   

Det har skjedd mye siden markedet ble introdusert til Cognos og Cognos Analytics. Løsningen som tidligere kan ha blitt ansett som kompleks og komplisert er nå forenklet. Brukerterskelen for tradisjonell rapportering i Cognos Analytics er senket, og det er derfor nå lettere for nye brukere å benytte løsningen. Den nye Cognos Analytics er integrert med AI og maskinlæring, noe som gir brukeren nye muligheter og bedre innsikt i sine data. De leverer også nå veldig godt på visualiseringer, som i dashboards.

Bimodal IT

Gartner sin Bimodal IT går ut på å praktisere to arbeidsmetoder samtidig for å prestere best mulig. Den ene metoden er basert på forutsigbarhet og handler om å forbedre og videreutvikle nåværende arbeidsområder. Den andre er eksplorativ og handler om å eksprimentere med nye løsninger.

IBM med Cognos har vært og er en av de beste «Mode 1»-leverandørene på grunn av deres evne til å levere styringsinformasjon til beslutningstakere i ulike formater. De bidrar til at kunden kan levere rapporter som innholder lister og matriser gjennom løsninger som er sikret av god governance-struktur. Cognos har utviklet seg jevnt over årene, men vi ser nå en innovativ innstilling til nye funksjoner fra deres side med dashboards og AI-løsninger.

Flere av våre kunder har hatt gode opplevelser med programvaren og ser verdien av de nye funksjonene som nå har kommet. Cognos Analytics 11.1.2. støtter blant annet Jupyter Notebooks, slik at brukerne kan benytte Python scripts mot data i programmet. Les mer om dens nye funksjoner her

Hvis du er interessert i å lære mer om løsningen, ta kontakt i skjemaet under. 


Om forfatteren

Runar Stranna

Lyst å lære mer om dette?

Del denne artikkelen